Kapotte versnellingsbak? - Symptomen en reparatiekosten (2023)

Vroeg of laat gaat bij elke auto de versnellingsbak kapot. Dit kan een klein probleempje zijn, maar het is niet ongebruikelijk dat transmissieproblemen snel worden opgelost. Dan is een volledige reparatie of zelfs een vervanging nodig. Daarom zijn de kosten voor het repareren van een versnellingsbak vaak erg hoog en deeen beschadigde auto verkopenmeestal veel goedkoper.

Vraag nu een gratis en vrijblijvende taxatie aan

Maar hoe merk je dat de versnellingsbak kapot is? En wat is er precies kapot? Wat kost een versnellingsbakreparatie en wat kunt u doen als u geen dure reparaties wilt? Vandaag praten we met jeauto aankoopspecialist in alle versnellingsbakproblemen: symptomen, storingen, kosten en advies. Maar laten we eerst eens kijken hoe deze tank eigenlijk werkt.

Hoe werkt een versnellingsbak?

Kapotte versnellingsbak? - Symptomen en reparatiekosten (1)

Om te begrijpen hoe een transmissie werkt, moeten we eerst kijken wat zijn functie in de auto werkelijk is. In principe is het heel simpel. Om te kunnen rijden moeten de wielen van de auto immers draaien. De wielen zijn direct verbonden met een as. Deze as noemen we de aandrijfas. Om de wielen te laten draaien, moet de aandrijfas draaien.

Het kost energie. Deze energie komt uit de motor, waar benzine, diesel of elektriciteit wordt omgezet in kinetische energie. Met andere woorden, er gaat brandstof in en de aandrijving gaat eruit. Dus wat beweegt? Het is de krukas die vele malen per seconde ronddraait (=omwentelingen). Daarom spreken we ook wel van een motor die "loopt" als de motor draait.

Rotaties en omwentelingen per minuut

Op de toerenteller is het aantal krukasomwentelingen per minuut af te lezen. Zoals je wellicht weet varieert dit toerental tussen de 1000 en 5000 tpm (bij normale auto's).

Als we die krukas rechtstreeks op de aandrijfas zouden aansluiten, zou het niet werken. De motor levert simpelweg niet genoeg toeren om te starten en te accelereren. Bovendien draaien de wielen (in een wereld zonder luchtweerstand) altijd met 60 km/u bij 1000 tpm en 300 km/u bij 5000 tpm. Onpraktisch.

(Video) Versnellingsbak reparatie van een.......

Het aantal omwentelingen moet dus op de een of andere manier afnemen en het vermogen per omwenteling neemt toe. Dit gebeurt in de versnellingsbak. En het mooiste is dat de mate waarin dit gebeurt handmatig of automatisch kan worden geregeld: door te schakelen.

Bediening handgeschakelde versnellingsbak

Kapotte versnellingsbak? - Symptomen en reparatiekosten (2)

Een handgeschakelde versnellingsbak bestaat simpelweg uit twee assen en een schakelvork. Er is een ingaande as en een uitgaande as, beide voorzien van tandwielen. De tandwielen van beide assen grijpen in elkaar en zorgen zo via een verbinding tussen de krukas van de motor en de aandrijfas van de wielen.

Wanneer u de koppeling indrukt, worden de versnellingen gesplitst (omdat er niets gebeurt als u accelereert terwijl u tegelijkertijd de koppeling indrukt). Door de schakelstang te verwisselen zorg je ervoor dat de schakelvork een ander tandwiel op de uitgaande as verbindt met een tandwiel op de ingaande as via zogenaamde tandringen (die ervoor zorgen dat de versnellingen waarmee je schakelt met dezelfde snelheid draaien). linde. Door de koppeling los te laten, verbind je de twee assen en schakelt de auto naar een andere versnelling.

Dit wordt natuurlijk heel eenvoudig uitgelegd en moderne versnellingsbakken lijken veel ingewikkelder dan die hierboven beschreven, maar het principe blijft hetzelfde: het wisselen van verschillende versnellingen van verschillende groottes zorgt voor een andere versnelling en een andere koppeling met meer of minder vermogen.

Om alles soepel te laten verlopen, maakt de transmissie ook gebruik van transmissievloeistof. Het is niet ongebruikelijk dat er problemen ontstaan ​​door lekkages of tekorten aan deze olie.

automatische werking

Kapotte versnellingsbak? - Symptomen en reparatiekosten (3)

Een automatische transmissie werkt op dezelfde manier als een handgeschakelde versnellingsbak. Het enige verschil is dat hier niet met een pedaal en zwengel wordt geschakeld, maar automatisch wanneer de sensoren aangeven dat het tijd is om omhoog of omlaag te gaan. Een specifieke automaat die we tegenwoordig steeds vaker zien, is de automaat met dubbele koppeling. Even en oneven tandwielen zijn op verschillende assen gemonteerd. Hierdoor is het mogelijk om veel sneller te schakelen en dus veel sneller te accelereren. Een voorbeeld van zo'n machine isDSG.

Zo gaat een versnellingsbak stuk

Omdat het door de motor geleverde vermogen is aangesloten op de overbrengingsas in de versnellingsbak, staat deze constant onder hoge druk. Hoe goed een transmissie ook is afgesteld, slijtage is onvermijdelijk na jaren en kilometers. Daarom zal er vroeg of laat iets kapot gaan.

(Video) Versleten koppeling | Wegenwacht vlog #82

Kapotte versnellingsbak? - Symptomen en reparatiekosten (4)

De volgende defecten zorgen ervoor dat een versnellingsbak kapot gaat en onbruikbaar wordt:

 • Versleten tandwielen (gebroken of versleten tanden)
 • versleten afstandhouders
 • kapotte lagers
 • Defecte synchronisatieringen
 • kapotte schakelvork
 • Gebrek aan transmissievloeistof

Deze problemen komen meestal niet vanzelf. Je kunt je voorstellen dat bij een gebrek aan olie (transmissievloeistof) de tandwielen sneller slijten. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de vloeistof sneller wegloopt, enz. Evenzo zal een transmissie met versleten distributieringen niet meer goed synchroniseren, waardoor de tandwielen sneller slijten en de transmissie meer olie verbruikt.

Beoordeel nu gratis mijn auto met een kapotte versnellingsbak

Symptomen van een kapotte versnellingsbak

Dus hoe herken je wanneer je transmissie niet meer goed werkt? Gelukkig is dat niet zo moeilijk, want je tank geeft met specifieke signalen aan dat er een storing is. Dit gebeurt meestal in een vroeg stadium van slijtage, dus het is raadzaam niet te lang te wachten als u de volgende tekenen van een transmissiestoring herkent:

Kapotte versnellingsbak? - Symptomen en reparatiekosten (5)

 • moeilijk te veranderen
 • Geluiden bij schakelen
 • Vreemde geluiden en gepiep (zelfs wanneer niet wordt geschakeld)
 • een vreemde geur
 • Een lampje op je dashboard
 • smakelijke transmissievloeistof

Hoofdsignaal van transmissieonderbreking: verplaatsingsproblemen

Als iets niet doet wat het zou moeten doen, is het kapot. Een schaar die niet snijdt, is gebroken, zoals een boor die niet doorboort. Evenzo is een transmissie die niet meer soepel schakelt tussen verschillende versnellingen kapot of versleten. De problemen die u in dit geval kunt tegenkomen, zijn de volgende:

 • Versnelling "schakelt" niet onmiddellijk in, het duurt even voordat de kracht terug is na het schakelen
 • Tijdens het rijden verliest de auto versnelling
 • Prullenbak kan automatisch veranderen terwijl uw prullenbak handmatig is
 • Machine verandert wanneer dit niet absoluut noodzakelijk is
 • Na het schakelen beweegt de auto een beetje

Geluiden bij schakelen

In negen van de tien gevallen gaan bovenstaande problemen gepaard met een piep (bij handgeschakelde versnellingsbakken) of trillingen (bij automatische versnellingsbakken). Je hoort deze geluiden als de emmer verandert. Het kan ook duiden op een versleten koppeling. In ieder geval betekenen deze geluiden niet zo goed en kun je er beter niet mee verder rijden.

Vreemde geluiden en gepiep (zelfs wanneer niet wordt geschakeld)

Als uw auto stationair draait en een zoemend, jankend of krijsend geluid maakt, duidt dit meestal op problemen met de transmissie. Je kunt er ook niet mee overweg.

(Video) Problemen met de Koppeling

een vreemde geur

Als u een vreemde brandgeur ruikt wanneer u uit uw auto stapt, kan dit duiden op verbrande transmissievloeistof. Een andere oorzaak van de verbrande geur kunnen oververhitte tandwielen in uw transmissie zijn. Beide partijen zijn alles behalve normaal!

Een lampje op je dashboard

Als datlampje motorstoringbrandt, is er meestal een probleem met de motor. Als het transmissielampje gaat branden, is er meestal een probleem met de transmissie.

smakelijke transmissievloeistof

Als je rode vloeistof ziet op de plek waar je auto stond, is dat ook het moment om actie te ondernemen. Lekkende transmissieolie betekent niet noodzakelijk dat er een groot probleem is, maar het zal snel optreden als u de transmissie zonder smering blijft gebruiken.

Kun je verder met een defecte versnellingsbak?

Het hangt van de omvang van de problemen af ​​of u nog met de auto kunt rijden. Ziet u bijvoorbeeld alleen wat vloeistof rondslingeren, dan kunt u deze het beste naar de garage brengen. Dit is ook aan te raden aangezien de problemen zich niet vanzelf oplossen. Bovendien worden ze alleen maar erger.

Wanneer de schade het punt bereikt waarop de auto niet meer correct schakelt of plotseling schakelt, mag u er absoluut niet meer mee rijden!

Het kan tot zeer gevaarlijke situaties leiden wanneer de auto midden op de snelweg van vijf naar drie of twee wisselt. Schudden kan ook gevaarlijk zijn. Wanneer dit gebeurt terwijl je gewoon een andere auto volgt, is de kans groot dat je er tegenaan botst. Als acceleratie niet langer betrouwbaar is, moet u onmiddellijk stoppen met rijden.

Versnellingsbak in onderdelen - kosten

We vermeldden al dat versnellingsbakreparaties vaak een dure grap zijn. Maar hoe duur? Het hangt van drie dingen af: het exacte defect, het type schop en het type reparatie dat u uitvoert. Zo is het mogelijk om een ​​versnellingsbak te vervangen door een nieuwe, maar soms worden er gebruikte versnellingsbakken gemonteerd.

Bovendien zijn reparaties bij merkdealers meestal iets duurder dan bij reguliere reparatiewerkplaatsen. Daar zijn twee redenen voor: het salaris van een dealer is hoger en een dealer gebruikt bijna altijd nieuwe onderdelen. Daarom is het niet mogelijk om een ​​gebruikte tank te installeren bij een merkdealer.

Aangezien de meeste problemen met versnellingsbakken niet op zichzelf ontstaan, maar een combinatie zijn van de storingen die we hierboven hebben beschreven, zal in bijna alle gevallen de versnellingsbak gerepareerd moeten worden (uitlijnen en alle defecte mechanismen controleren en vervangen) of zelfs vervangen. volledig.

(Video) Weleens last van schokken of stoten tijdens het optrekken?

Laten we dus eens kijken naar de kosten van verschillende reparaties. In onderstaande tabellen geven we hiervan een overzicht. Daarom zijn deze kosten bescheiden en zullen ze hoger zijn voor dealers dan voor werkplaatsen.

Versnellingsbak reparatie of revisie kosten

reparatie/modellerenwerk loonComponentenTotaal
smakelijke transmissievloeistof€ 100 – 150,-€ 100 – 150,-€ 200 – 300,-
ververs de olie100 – 200 €,-150 -200 €,-250 – 400 €,-
Wasmachine€ 200 – 300,-€ 50 – 150,-€ 250 – 450,-
Overhalingsbokken Ford Focus€ 500 – 650,-€ 1300 – 1900,-€ 1800 – 2550,-
Honda Civic-recensie450 – 750 €,-€ 1200 – 1900,-€ 1650 – 2650,-
Toyota Corolla-recensie€ 500 – 700,-€ 1300 – 1900,-€ 1800 – 2600,-
Honda CR-V-recensie€ 400 – 650,-€ 1200 – 1800,-€ 1600 – 2450,-
dsg-recensie€ 500 – 1100,-€ 1000 – 1400,-€ 1500 – 2500,-

Versnellingsbak vervangen - kosten

bakmodel en toepassingwerk loonnieuwe transmissieprijsTotaal
Aisin TF-80 SC– Ford Mondeo Peugeot 408, Opel, Volvo XC60€ 500 – 1000,-1600 €, -€ 2100 – 2600,-
Jatco JF011 E– Nissan Quashqai, X-trail, Mitsubishi Outlander€ 500 – 1000,-2600€,-€ 3100 – 3600,-
Audi DL501Audi A4, A5, Q5€ 500 – 1000,-4200€, -€ 4700 – 5200,-
ZF 6 HK– BMW 3 Serie, Jaguar XJ, XF, Range Rover€ 500 – 1000,-1600 €, -€ 2100 – 2600,-
LUK 01J-Audi A4, A5, A6€ 500 – 1000,-5500 €, -6000-6500 €,-
Jatco JF506 E– Ford Mondeo, Land Rover Freelander, Mazda, Volkswagen Golf€ 500 – 1000,-2000€, -€ 2500 – 3000,-

De kosten voor het installeren van een gebruikte versnellingsbak bedragen ongeveer 60-70% van de kosten van een nieuwe. U bent echter nergens zeker van.

Wat te doen bij een defecte versnellingsbak en hoge kosten?

Nu we alles weten over een kapotte versnellingsbak: de symptomen, kosten en storingen, is het tijd om de hoofdvraag te beantwoorden. Wat te doen met een kapotte versnellingsbak. Het is een goed idee om het te repareren, maar als je naar de kosten hierboven kijkt, zouden we het zeker niet automatisch moeten doen.

gratis proefversie

Auto verkopen met een kapotte doos of repareren?

Er is nog een optie die meestal veel goedkoper is: deverkoop uw auto met een kapotte versnellingsbak. Als dat het geval is, verkoop dan uw auto en stop onmiddellijk met het gooien van uw zuurverdiende geld in de bodemloze put die een defecte transmissie zou kunnen zijn.

Het belangrijkste om te doen is geld. Hoeveel kost een transmissiereparatie in verhouding tot de waarde van uw auto, en hoeveel zou u ervoor krijgen als u hem in die staat zou verkopen? Als de reparatiekosten hoger zijn dan de huidige waarde, verkoop het dan onmiddellijk.

In alle andere gevallen moet u rekenen en uzelf afvragen: hoeveel kan ik betaald krijgen voor mijn auto, en is dat ongeveer wat mijn auto waard is minus de reparatiekosten?

(Video) Onderhoudstip - de koppeling

De eerste vraag beantwoordt u binnen enkele uren als u uw auto nu gratis (en geheel vrijblijvend!) door ons laat taxeren. De laatste vraag is aan jou. Succes!

FAQs

Kapotte versnellingsbak? - Symptomen en reparatiekosten? ›

Het repareren van je versnellingsbak kost maximaal zo'n 1.200 euro, inclusief uurloon, btw en de onderdelen. Bij een revisie van de versnellingsbak wordt het hele apparaat systematisch uit elkaar gehaald en de kapotte en (bijna) versleten bewegende onderdelen, zoals de tandwielen en lagers, vervangen voor nieuwe.

Wat kost een versnellingsbak repareren? ›

Het repareren van je versnellingsbak kost maximaal zo'n 1.200 euro, inclusief uurloon, btw en de onderdelen. Bij een revisie van de versnellingsbak wordt het hele apparaat systematisch uit elkaar gehaald en de kapotte en (bijna) versleten bewegende onderdelen, zoals de tandwielen en lagers, vervangen voor nieuwe.

Kun je nog rijden met een kapotte versnellingsbak? ›

Is uw versnellingsbak kapot? Rijd er niet mee door en laat uw auto zo snel mogelijk controleren! Doorrijden met een kapotte versnellingsbak kan namelijk veel schade aanrichten aan uw auto en reparatie moeilijker en duurder maken.

Hoe merk je dat de versnellingsbak kapot is? ›

Moeite met schakelen (dit is het belangrijkste signaal van een kapotte versnellingsbak); Geluiden tijdens het schakelen; als u tijdens het schakelen geluiden hoort (een snerpend geluid bij een handgeschakelde bak en een trillend geluid bij een automaat), dan is de kans groot dat uw versnellingsbak kapot is.

Wat voor geluid maakt een kapotte versnellingsbak? ›

Versleten of beschadigde lagers

Hoor je al enige tijd een ratelend geluid uit je versnellingsbak? Dan kan dit duiden op versleten of kapotte lagers uit je versnellingsbak. Lagers zijn ringen die wrijving tussen de tandwielen voorkomen. Als je te lang met te weinig of vervuilde olie rondrijdt, gaan ze kapot.

Hoe lang duurt reparatie versnellingsbak? ›

De reparatie of (deel)revisie aan uw versnellingsbak duurt gemiddeld tussen de 3 en 5 werkdagen.

Kan een versnellingsbak gerepareerd worden? ›

De versnellingsbak kan nieuw, volledig vernieuwd of gerepareerd zijn. Bij een gerepareerde versnellingsbak worden alleen de defecte onderdelen vervangen toen de versnellingsbak werd gerepareerd. Als de versnellingsbak volledig vernieuwd is, zijn alle slijtage-onderdelen vervangen.

Wat kost het om een koppeling te vervangen? ›

De koppeling vervangen is een reparatie die sterk afhankelijk is van uw type auto. De prijs van het vervangen van de koppeling zal dus ook verschillen per auto. De kosten voor het vervangen van de koppeling liggen vaak tussen de € 300 tot €1.000, afhankelijk van het type auto.

Hoe maak je versnellingsbak kapot? ›

Het ervaart na verloop van tijd meer slijtage dan de meeste andere onderdelen van uw voertuig. Dit komt door de hitte en wrijving die worden geproduceerd door de vele bewegende en op elkaar inwerkende componenten. Het kan dus gebeuren dat uw versnellingsbak kapot gaat.

Hoe duur is versnellingsbak olie verversen? ›

De kosten van het verversen of flushen van de automaat olie ligt tussen de € 295,- / € 595,-. ex. btw. Het is zonde als er door een onjuiste diagnose alsnog een reparatie of revisie uitgevoerd moet worden.

Hoe versnellingsbak controleren? ›

De controleprocedure verloopt als volgt:
 1. Zet uw voertuig op een vlakke ondergrond.
 2. Klap de motorkap open.
 3. Zoek de peilstok van de versnellingsbak. ...
 4. Zet de motor aan. ...
 5. Als u de testen niet meteen na het rijden uitvoert, schakel dan door alle modi heen door de hendel drie seconden lang in elke stand te houden.
Aug 7, 2020

Hoe test je versnellingsbak? ›

Er is een makkelijke test om erachter te komen of de versnellingsbak nog in orde is. Druk de koppeling in, zet de pook in een versnelling, en probeer en deze met lichte kracht in de naast gelegen versnelling te duwen, zonder eerst in de neutraal stand te komen.

Hoe lang gaat een versnellingsbak mee? ›

Bij correct gebruik en normaal onderhoud moet een versnellingsbak langer mee kunnen gaan dan 135.000 km.

Hoe klinkt een kapotte druklager? ›

Hoe herken je een defect druklager

Als de levensduur van het onderdeel zijn einde nadert, zul je dit vooral merken aan de ongebruikelijke geluiden. Op deze manier is het ratelen, fluiten of piepen eerst rustig te horen, en later steeds duidelijker.

Wat is een ratelend geluid? ›

Een tikkend of ratelend geluid kan hoorbaar zijn tijdens het optrekken van de auto. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zo kan de uitlaat of de hitteplaat loszitten. Ook kan het zijn dat de motor is drooggelopen of dat de distributieketting versleten is.

Hoe weet ik of mijn koppelomvormer kapot is? ›

Helaas kan ook de koppelomvormer kapot gaan. Typische problemen zijn schokkerig schakelen of trillingen in de aandrijflijn. Ook kan het gebeuren dat de auto helemaal niet meer wil rijden ook al staat de hendel van de transmissie in D of R. Deze symptomen kunnen worden veroorzaakt door een defecte koppelomvormer.

Wat te doen als je niet meer kan schakelen? ›

Het vervangen van de koppeling is in dit geval de enige mogelijke uitkomst. Het kan ook zo zijn dat de ringen van de tandwielen zelf versleten zijn, of de vertanding op de wielen niet meer in orde is. Dit gebeurt veel minder vanwege de hoge kwaliteitseisen aan de materialen die gebruikt worden.

Wat kost een versnellingsbak spoelen? ›

Het spoelen van een automaat kan vanaf een €299,- incl btw. Afhankelijk van de hoeveelheid en type olie en benodigde tijd voor aansluiten van de connectoren. Mocht er een filter in het systeem zitten die ook vervangen dient te worden kunnen de kosten hoger uitvallen.

Hoe lang garantie op revisie versnellingsbak? ›

Op het reviseren van een motor of versnellingsbak krijgt u van het BOVAG-revisiebedrijf standaard 12 maanden BOVAG Revisiegarantie. Blijkt uw motor of versnellingsbak tijdens die periode toch niet goed te werken, dan kunt u terugvallen op het revisiebedrijf.

Hoe kan een koppeling kapot gaan? ›

Korte afstanden, stadsverkeer en rijden met een caravan of aanhanger zijn niet bevorderlijk voor de levensduur. Met veel snelwegkilometers en weinig schakelen gaat de koppeling veel langer mee. Rijden met de voet op de koppeling is van oudsher een afrader. Verder zijn olie en vet funest voor een koppelingsplaat.

Hoe vaak versnellingsbak spoelen? ›

Afhankelijk van het type automaatbak adviseren wij daarom altijd om de automaatbak van de auto, tussen de 60.000 en de 120.000 kilometer, of 1x per 5 jaar preventief te laten spoelen.

Kan versnellingsbak olie lekken? ›

Olielekkage in de versnellingsbak is een probleem dat vaker voorkomt. Het kan zowel voorkomen bij een handmatige versnellingsbak als bij een automaatbak. Echter vragen beide problemen wel ieder om een andere oplossing. Lekkage in de transmissie kan verschillende oorzaken hebben, maar belangrijker is: Hoe los je het op?

Hoe merk je dat je koppeling op is? ›

Symptomen dat een koppeling aan vervanging toe is zijn: een motor die toeren maakt zonder dat je auto versnelt in de versnelling, een hoog aangrijpend koppelingspedaal, een zwaar koppelingspedaal of een moeizaam schakelende versnellingsbak. Wacht niet te lang met een bezoek aan de garage bij koppelingsklachten.

Wat kost een koppeling auto? ›

De kosten voor het vervangen van de koppeling liggen tussen de 300 tot 800 euro.

Kan je zelf je koppeling vervangen? ›

Het vervangen van een versleten koppeling is in principe niet moeilijk, maar wel tijdsintensief. Wilt u zelf de koppeling vervangen, dan zal dit zeker een paar uur in beslag nemen. Het zelf vervangen van de koppeling is echter wel een stuk voordeliger bij de garage, juist door de tijd die het in beslag neemt.

Wat kan de oorzaak zijn als je auto moeilijk schakelt? ›

Het kan zijn dat de koppeling van de auto defect is. Dit betekent dat uw de auto niet volledig kunt ontkoppelen om naar een andere versnelling te gaan. Een ander mogelijke oorzaak van slecht schakelen is verslijting aan de tandwielen.

Hoeveel liter olie zit er in een versnellingsbak? ›

De meeste personenauto's nemen 11 tot 15 liter versnellingsbakolie op, maar het model van het voertuig bepaalt het type en hoeveel. Hoewel veel voertuigen worden geleverd met een peilstok om de versnellingsbakolie te controleren, zijn er andere modellen die dat niet doen.

Hoe ruikt versnellingsbak olie? ›

Je ruikt het heel duidelijk: hypoid olie (versnellingsbak) ruikt zuur. Remolie is lichter van kleur en voelt zeer sterk ontvettend aan: wrijf deze olie tussen duim & wijsvinger en je voelt het. Versnellingsbak-olie is (vaak) roodachtig van kleur.

Waar vul ik versnellingsbakolie bij? ›

Wanneer u de olie heeft afgetapt en de schroef weer stevig heeft dichtgedraaid, vindt het vullen met de nieuwe olie plaats. Hiervoor bevindt zich meestal aan de zijkant van de versnellingsbak een speciale schroef voor het bijvullen. Hierna kunt u uw auto relatief snel weer in gebruik nemen.

Wat betekent versnellingsbak storing? ›

De garage kan de versnellingsbak uitlezen op aanwezige storingen. Deze kunnen variëren van te lage oliedruk tot een niet werkend remlicht enzovoorts. De kans is groot dat na het inleren van de parameters van zowel de versnellingsbak als de koppeling de versnellingsbak weer goed schakelt.

Hoe vaak transmissie olie vervangen? ›

Raadpleeg eerst uw gebruikershandleiding, maar als u onder normale omstandigheden met uw auto rijdt, moet u elke 48.000 tot 80.000 km (30.000 tot 50.000 mijl) uw transmissieolie laten verversen voor een automatische transmissie en 96.000 tot 160.000 km (60.000 tot 100.000 mijl) voor een handmatige transmissie.

Hoe klinkt een kapotte koppelingsplaat? ›

Een schreeuwend, schurend of zoemend geluid wanneer de koppeling is ingedrukt. Branderige geur bij schakelen. Niet soepel kunnen schakelen. Versnellingsbak slipt uit de versnelling.

Hoe herken je een kapotte drukgroep? ›

Kenmerken van een kapotte drukgroep

Wanneer de drukgroep slijtage vertoont, kun je andere, vreemde geluiden horen tijden het rijden en vooral tijdens het ontkoppelen. Een voorbeeld hiervan is een gierend geluid. Dit kan komen doordat de vingers versleten of afgebroken zijn, of doordat het de diafragmaveer gebroken is.

Hoe klinkt een slippende koppeling? ›

Wanneer de auto moeizaam accelereert, ook wanneer de toerentallen wel hoog liggen, geeft de auto een bepaald geluid af, alsof je met een Variomatic optrekt. En dan weet je meteen waarom het slippende koppeling heet. Bij hoge belasting kan het aanvoelen alsof de auto uit zijn versnelling schiet.

Wat voor geluid maakt een kapotte distributieketting? ›

RATELEND GELUID

Het falen van deze elementen resulteert in defecten aan de motor, zodat het vermogen afneemt. Soms kan een ratelend geluid veroorzaakt worden door een uitgetrokken distributieketting.

Hoe klinkt een kapotte Klepstoter? ›

Tikken. Problemen met de hydraulische klepstoters kunnen worden vastgesteld aan de hand van specifieke symptomen. Een tamelijk eenduidig signaal van een defect is een duidelijk hoorbaar tikken van de de stoter direct na het starten van de motor - vooral bij een koude start.

Wat betekent het als je auto piept? ›

Wielen die een piepend geluid maken

Indien je hard remt, kun je een piepend geluid horen vanuit de wielen. In sommige gevallen piepen de wielen al wanneer je 'normaal' remt. De remschijven zijn in dit geval vuil of versleten. Daarnaast kunnen de remblokken en remschoenen versleten zijn.

Welke versnelling wegrijden? ›

Trek rustig op

Wegrijden in de tweede versnelling is een goede remedie, maar belangrijker nog is om weinig gas te geven bij het optrekken en heel voorzichtig de koppeling omhoog te laten komen.

Wat kost een versnellingsbak automaat? ›

De prijs ligt meestal maximaal rond de €1.200 inclusief de demontage kosten, het arbeidsloon van de monteur, onderdelen, overige kosten en BTW. Om de kosten van de revisies te beperken is het aan te raden om regelmatig onderhoud te laten uitvoeren aan de versnellingsbak van je auto.

Hoe herken je een kapotte automaat? ›

Automaatproblemen door versleten ATF

Zoals slecht schakelen, bonken van de transmissie, of slippen van de automaat. Andere symptomen zijn een schommelend toerental of een verhoogd brandstofverbruik. Ook komt het voor dat de kickdown niet meer werkt. In het ergste geval stopt de automaat helemaal met werken.

Wat kost een gebruikte versnellingsbak? ›

Een gebruikte versnellingsbak kopen

Een gebruikte versnellingsbak is aanzienlijk goedkoper dan een nieuwe versnellingsbak, en is vaak voor 500 tot 600 euro te krijgen.

Hoe herken je een kapotte koppeling? ›

Meestal kondigt een versleten koppeling zich aan door dat deze begint te slippen. Je laat het koppelingspedaal opkomen maar de auto komt slechts traag in beweging. Ook bij het rijden kun je het merken. Bij plotseling gasgeven hoor je het toerental wel oplopen maar de auto versnelt niet of maar langzaam.

Hoe kan ik weten of de koppeling nog goed is? ›

De koppeling is definitief defect wanneer hij bij het optrekken spontaan slipt en de motor afgeknepen wordt bij pogingen om gas te geven. Dit kan tot gevaarlijke situaties op de weg leiden wanneer de motor doordraait of aan vermogen verliest - bijvoorbeeld tijdens een inhaalmanoeuvre.

Hoelang gaat versnellingsbak mee? ›

Bij correct gebruik en normaal onderhoud moet een versnellingsbak langer mee kunnen gaan dan 135.000 km.

Kan je in versnelling 2 wegrijden? ›

Wegrijden in de tweede versnelling is een goede remedie, maar belangrijker nog is om weinig gas te geven bij het optrekken en heel voorzichtig de koppeling omhoog te laten komen.

Is het slecht om je auto in versnelling te laten staan? ›

Het risico van parkeren in eerste versnelling

Heb je geparkeerd met de auto in versnelling, dan zal die vooruitschieten wanneer je de koppeling niet intrapt bij het starten. Daarom is het verstandig om buiten de winter steeds te parkeren met de handrem opgetrokken.

Kan je bij het schakelen een versnelling overslaan? ›

Het overslaan van versnellingen levert risico's op, zowel bij het accelereren als bij het vertragen. Bijna iedereen schakelt bij het afremmen zelfs gedachtenloos van de vierde naar de tweede versnelling zonder de derde te gebruiken.

Videos

1. Hoe repareert Robert een kapotte schakelpook? | Wegenwacht vlog
(ANWB)
2. Hoe werkt het schakelmechanisme van een auto? #MasterMiloHelpdesk
(Werkplaatsvlog)
3. Koppeling - Wanneer moet de koppeling van m'n auto worden vervangen? | mijngarage.nl
(Mijngarage)
4. Hoe je een kloppende en krakende ophanging kunt opknappen | AUTODOC
(autodoc.nl)
5. Koppeling vervangen
(Hedin Automotive NL)
6. Versnellingsbak auto vervangen (Suzuki Swift) | FEDMAS
(Fedmas)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated: 08/08/2023

Views: 5886

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.