Airbaglampje brandt - wat nu? – Uitleg en kosten (2023)

Airbaglampje brandt - wat nu? – Uitleg en kosten (1)

Zit er een airbag lampje op het dashboard? Dan vermoed je waarschijnlijk al dat er een probleem is met je airbagsysteem. Maar hoe weet u precies wat er aan de hand is en hoeveel een reparatie gaat kosten? Of is het resetten van de airbag unit voldoende? Je kunt het hier allemaal lezen.

Airbagreparaties zijn nooit goedkoop en horen daar ook bijduurste autoreparatiesdaar is daar. Daarom is het altijd goed om uw auto door ons te laten taxeren voordat u een reparatie uitvoert.

Dit is gratis en verplicht u tot niets, maar als u wilt kunt u de auto direct verkopen voor de prijs die wij bieden. Laten we echter eerst eens kijken waarom airbags zo belangrijk zijn en hoe ze werken.

Laat vandaag nog gratis uw auto taxeren

Waarom zijn airbags zo belangrijk?

Airbaglampje brandt - wat nu? – Uitleg en kosten (2)

Airbags zijn een van de belangrijkste veiligheidsinnovaties van de afgelopen decennia. Uit onderzoek is gebleken dat je 52% minder kans hebt om te overlijden na een ongeval met airbags in je auto dan zonder airbags. Dit geldt voor frontale en zijdelingse aanrijdingen. Daarom is het sinds 1998 wettelijk verplicht dat elke nieuwe auto is uitgerust met airbags.

Natuurlijk wil niemand betrokken zijn bij een ongeval, maar helaas heb je geen controle over je collega's.

Een ongeval loert dus altijd om de hoek, dus het is voor uw eigen veiligheid en die van uw passagiers van groot belang om daarop voorbereid te zijn: met goed werkende airbags.

Hoe werken airbags?

Airbaglampje brandt - wat nu? – Uitleg en kosten (3)

(Video) Brandend lampje bij Seat Tarraco: Robert zoekt het uit! | Wegenwacht vlog in het buitenland

Airbags zijn opblaasbare kussens die in een auto zijn ingebouwd. Ze beschermen het lichaam en het hoofd tijdens een aanrijding. Ze gaan open bij een aanrijding en voorkomen dat je bijvoorbeeld je hoofd op het stuur stoot met alle gevolgen van dien.

Alle auto's moeten zijn uitgerust met airbags in het stuur en aan de passagierszijde van het dashboard. Daarnaast installeren de meeste autofabrikanten nu ook standaard zij- en knie-airbags. Wat we ook steeds vaker zien zijn airbags op de achterbank en tussen de twee voorstoelen.

Airbags zijn niet zomaar ballonnen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kun je airbags echt niet vergelijken met opgeblazen ballonnen. Een airbag is niet volledig omsloten, maar heeft grote gaten waardoor lucht direct na activering kan ontsnappen. Dit is enerzijds belangrijk om de slag zo soepel mogelijk te laten verlopen. Aan de andere kant lopen passagiers geen risico op verstikking omdat de airbag in het gezicht de ademhaling afsnijdt.

Verder wordt een airbag niet strikt met lucht "opgeblazen", maar wordt deze door een chemische reactie in fracties van een seconde (40 milliseconden) opgeblazen. Dit is nodig omdat bij een frontale aanrijding het slechts een twintigste van een seconde (50 milliseconden) duurt voordat het hoofd van de bestuurder het stuur raakt.

Hoe werkt een airbag?

Om de airbag op het juiste moment (en niet op het verkeerde moment) te activeren, zijn moderne auto's uitgerust met een complex systeem van sensoren en een regeleenheid. Het werkingsprincipe is echter eenvoudig. Als de auto plotseling te snel remt, wordt dit onder andere gedetecteerd door sensoren in de carrosserie en in de veiligheidsgordels van de voorpassagier. Deze sensoren sturen een signaal naar de centrale, en als die constateert dat er echt een aanrijding is geweest (en je dochter speelt bijvoorbeeld niet met haar gordel), stuurt hij een signaal naar de airbags en die gaan af.

Het klinkt als een behoorlijk ingewikkeld proces, maar het gebeurt allemaal in 40 ms. Ter vergelijking: de flits duurt 400 ms, een airbag blaast dus 10 keer sneller op dan de flits. Het is heel snel.

Is het airbaglampje een groot probleem?

Airbaglampje brandt - wat nu? – Uitleg en kosten (4)

Wanneer het airbaglampje op het dashboard brandt, is de kans groot dat een of meerdere airbags niet meer werken. Is het een groot probleem?

Dat is precies hoe je het ziet. Elk jaar redden airbags duizenden levens en voorkomen ze veel ernstiger letsel zoals hersenschuddingen en blijvende invaliditeit.

Aan de andere kant is het niet illegaal om te rijden met het airbaglampje aan, en uw auto zal hiervoor niet in beslag worden genomen.

Wil je het risico nemen? Voor ons gaat er niets boven leven en een goede gezondheid. Rijden met mogelijk geactiveerde airbags lijkt een beetje op Russische roulette en niet een spel dat iemand met een gezond verstand wil spelen.

(Video) Wat betekenen de lampjes op je dashboard? | Wegenwachttip

Airbag lys apk?

Zoals eerder vermeld, zal uw auto geen controlelampje laten branden tenzij het lampje zelf kapot is (en dan gaat het niet branden). In de handleiding van de APK-keurmeester staat echter dat er aangifte moet worden gedaan als het lampje blijft branden. In het APK-rapport moet ook een dringend advies staan ​​om de airbag te repareren.

Airbaglampje brandt – 5 oorzaken en oplossingen

Het airbaglampje is een indicatie dat er iets mis is met het airbagsysteem. Als het aanhoudt, kan dit betekenen dat er een probleem is met de airbags zelf, maar ook dat een ander onderdeel kapot is. We hebben de vijf meest voorkomende redenen voor je op een rijtje gezet, samen met wat je eraan kunt doen.

De airbag wordt geactiveerd

De meest waarschijnlijke oorzaak van de airbagwaarschuwing is dat een of meer airbags zijn geactiveerd. Waarschijnlijk was uw auto betrokken bij een ongeval. In veel gevallen zal uw auto total loss zijn, maar dit hoeft niet. Soms kan een kleine klap voldoende zijn om de airbags op te blazen. Omdat airbags zijn ontworpen om slechts één keer te worden geactiveerd, moeten ze worden vervangen.

Wanneer uw auto betrokken raakt bij een kleine aanrijding, zijn kleine reparaties aan de carrosserie, bumper en verlichting en natuurlijk de airbags meestal voldoende. Helaas kosten deze kleine reparaties meestal geen gering bedrag en kunt u ervan uitgaan dat u alleen al door dakschade enkele duizenden euro's bent kwijtgeraakt. Daar komen de schoonmaakkosten bij (er komt een soort wit stof vrij als de airbags afgaan) en natuurlijkalle uitgavenom airbags, sensoren en regeleenheid te vervangen.

Kortom, dit zal een zeer dure uitgave zijn, die vaak niet in verhouding staat tot de waarde van uw auto. Velen kiezen ervoor om hun eigen te gebruikeneen beschadigde auto verkopen.

Vraag nu een gratis en vrijblijvende taxatie aan

Back-up batterij is leeg

Airbags kunnen ook voor problemen zorgen als u niet betrokken raakt bij een ongeval. Een veelvoorkomende storingsoorzaak is een ontladen back-upbatterij. Dit is een extra kleine batterij die het airbagsysteem van stroom voorziet. Wanneer de standaard accu leeg raakt, bijvoorbeeld door 's nachts brandende lichten of door een storing, kan het zijn dat ook de accu van de airbag leeg raakt. Dus als je het lampje ziet branden nadat je batterijproblemen hebt, dan is dat de reden.

Dit probleem verdwijnt meestal vanzelf wanneer de batterij wordt opgeladen. De grote accu laadt dan zelf de accu van de back-up airbag op en het lampje gaat uit. Als dit niet het geval is, is het nog steeds een optie om de back-upbatterij handmatig op te laden of te vervangen.

schade aan sensoren

Een ander probleem dat we vaak zien, is een probleem met de sensoren. Zoals gezegd dienen deze om botsingen te detecteren en door te geven aan de computer. Daarom werken de airbags niet als de sensoren niet goed werken. Vaak zijn het de sensoren op de gordel die voor problemen zorgen, maar ook fouten met sensoren op het lichaam komen voor.

De oplossing voor dit probleem is meestal om simpelweg de sensoren te vervangen en de airbagmodule te resetten. zoek ernaarRechtskosten.

gebroken drijfveer

De klokveer, of gewoon klokveer in het Nederlands, is een veervormige kabel die de stuurelektronica verbindt met de stuurkolom. Als je aan het stuur draait, rekt deze kabel een beetje uit (als een veer).

(Video) Doorrijden of stoppen? Dit betekenen de lampjes op je dashboard - Louwman.nl

Nu is deze klokveer ook verantwoordelijk voor het aansluiten van de stuurairbag op de airbageenheid. Door vele stuursystemen door de jaren heen kan deze klokveer slijten, waardoor de verbinding tussen de stuurairbag en de airbagunit verloren gaat. Het resultaat is een defecte airbag en dus een waarschuwingslampje op het dashboard. Het vervangen van de klokveer lost deze gevallen op.

Opbergruimte in airbageenheid

De airbagmodule is de computer die onder andere regelt dat de airbags worden geactiveerd wanneer ze moeten en met de juiste druk (afhankelijk van hoe snel je crasht). Het zit meestal onder de bestuurdersstoel. Wanneer de regeleenheid uitvalt of kapot gaat, werken uw airbags niet en gaat het lampje branden. Het uitvallen van een airbag kan vele oorzaken hebben, waaronder:

  • Uw airbags worden geactiveerd en laten zogenaamde "crashgegevens" achter in de computer. Deze gegevens moeten eerst (indien mogelijk) worden geëxtraheerd voordat het systeem opnieuw wordt opgestart.
  • Er is bijvoorbeeld kortsluiting ontstaan ​​doordat het toestel nat is geworden.
  • Er is een probleem met de bedrading in of rond de unit.

Wat te doen met een kapotte airbageenheid?

Problemen met de airbageenheid komen helaas regelmatig voor en zijn meestal niet eenvoudig op te lossen. Soms is het mogelijk om de airbagmodule te resetten, maar vaak zal het ook nodig zijn om de gehele module te vervangen.

Airbagmodule resetten

Wanneer de airbags worden geactiveerd en u nieuwe airbags hebt geïnstalleerd, werkt de airbageenheid nog steeds niet. Zoals gezegd komt dit omdat er nog zogenaamde "foutgegevens" op de schijf staan. In sommige gevallen zal het mogelijk zijn om het met behulp van speciale software te verwijderen, waarna het apparaat weer werkt zoals het hoort en het lampje uitgaat.

Online zijn er verschillende plaatsen die deze reset aanbieden. Het uitzetten van de dashboardverlichting zal zeker helpen, maar of de airbags dan weer goed werken is een andere vraag. Naar onze mening is het altijd verstandiger om de hele unit te vervangen, maar daar hangt helaas een prijskaartje aan.

Airbagmodule vervangen

In de meeste gevallen zult u de airbag moeten vervangen omdat er geen crash is geweest en er dus geen crashgegevens kunnen worden gewist. Mensen die waarde hechten aan een goede airbagfunctie willen ook de airbagmodule vervangen.

Dit is een moeizaam karwei, omdat het enerzijds heel precies moet gebeuren, anders leidt het tot gevaarlijke situaties voor de monteur (een airbag die in je gezicht ontploft is geen pretje) en voor jezelf als je weer gaat racen. Aan de andere kant is de unit meestal volledig geïntegreerd in het interieur van uw auto. Er moeten dus eerst zaken gedemonteerd worden voordat de monteur bij de unit kan.

De vervangingskosten van een eenheid verschillen per model. Zie onderstaand overzicht voor alle airbag reparatiekosten.

Airbag reparatie kosten overzicht

Hieronder geven we een overzicht van de meest voorkomende airbagreparaties en hun gemiddelde kosten. Houd er rekening mee dat reparaties bij merkdealers vaak duurder zijn dan reparaties bij reguliere garages. Dit heeft twee redenen. Ten eerste zijn de uurlonen in reguliere schadeherstelbedrijven vaak lager dan in mijn merkschadeherstelbedrijven. Ten tweede gebruiken merkgarages alleen nieuwe onderdelen, terwijl reguliere garages soms gereviseerde gebruikte onderdelen gebruiken. Ook verschillen de prijzen natuurlijk per merk en model.

type correctieOnderdelen kostenwerk loonTotale prijs
Airbag bestuurder vervangen140 – 500 €60-200 €200 – 700 €
Airbag aan passagierszijde vervangen280 – 800 €120 – 300€400 – 1100€
Vervang elke zij-airbag350 – 900 €150 – 300 €500 – 1200€
Vervang de klokveer400 – 1000 €100 – 200 €500 – 1200€
Vervang elke airbagsensor50 – 300 €150 – 300 €200 – 600 €
Airbagmodule resetten€ 0,-70 – 120 €70 – 120 €
Airbagmodule vervangen200 – 700 €200 – 700 €200 – 700 €
Alle airbags + module + sensoren vervangen1220 – 4000€€ 980 – 31002200 – 7100€

Een alternatief voor dure reparaties

Airbaglampje brandt - wat nu? – Uitleg en kosten (5)

Daarom zijn airbagreparaties verre van goedkoop. Het is daarom belangrijk om goed te overwegen of deze reparaties in verhouding staan ​​tot de waarde van uw auto.

(Video) CAN I RESET AIRBAG LIGHT WITHOUT FIXING THE FAULT BMW

Anders is het altijd slimmer om uw eigen te gebruikeneen beschadigde auto verkopenZoals het is en ik heb er nog een gekocht. In de overgrote meerderheid van de gevallen bent u over het algemeen een stuk goedkoper dan wanneer u het zelf zou repareren.

Voor de verkoop van een auto met schade en problemen moet u bij ons zijn. Al meer dan vijftien jaar zijn wij gespecialiseerd in het kopen van schade- en storingsauto's. Dankzij een unieke samenwerking met een breed scala aan partners in Oost-Europa kunnen we maximale waarde bieden voor alle probleemauto's.

Omdat schadeauto's in Oost-Europa goedkoper gerepareerd kunnen worden, zijn ze daar dus meer waard. U kunt hiervan profiteren door uw schadeauto aan ons te verkopen.

Beoordeel nu gratis en vrijblijvend uw schadevoertuig

Bied uw auto gratis aan!

Wilt u weten hoeveel uw auto waard is als u deze verkoopt voor export?Waardeer nu gratis en vrijblijvend via het formulier hiernaast.

Dit ontslaat u nergens van, maar als u wilt, kunt u de auto direct verkopen voor de prijs die wij bieden.

Wij halen de auto dan binnen 48 uur gratis bij u thuis op. U verdient direct geld zodat u direct een auto kunt kopen zonder brandend airbaglampje!

F. Burgert – AlmereGelukkig zakendoen. Vlot, correct en professioneel. Prettige, vriendelijke en betrouwbare contacten. Alle afspraken zijn op tijd nagekomen. Erg blij met de prestaties van mijn auto. Ik raad iedereen "Oost-Europese provider" aan!

Videos

1. Vervangen van een stuur airbag (Volkswagen Polo 6R @Venyard)
(Van der Ven Auto ́s)
2. Camper enorm verbeterd met luchtvering - Fiat Ducato - Carrec Campercenter
(Carrec Technocenter)
3. 5 symptomen van een versleten distributieriem | AUTODOC tips
(autodoc.nl)
4. GOEDKOOPSTE VS DUURSTE AUTO TESTRITTEN UIT DEZE SHOWROOM!
(Don)
5. Fiat Ducato Camper project | draaiplateau zetels in camionette monteren | Onmisbaar bij elke camper
(Ha ns)
6. Top 5 problematische SUV's
(Technovations)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated: 27/08/2023

Views: 5884

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.